1
دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.
2
دانشآموخته کارشناسی ارشد روابط بینالملل، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده
پیوند اقتصاد و سیاست در دو حوزه داخلی و بینالمللی که شکلدهنده دیپلماسی اقتصادی محسوب میشود، یک امر ضروری برای توسعه است. به همین دلیل دولتهایی که دغدغه توسعه دارند، این مهم را سرلوحه سیاستگذاریهای خودشان قرار میدهند. پژوهش حاضر نیز در پی پاسخگویی به این پرسش اصلی است که اقتصاد و بهویژه دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی ج.ا.ایران از چه جایگاهی (نقش و اهمیت) در طول چند دهه اخیر برخوردار بوده است؟ ادعای پژوهش آن است که توجه صرف به مسائل امنیتی و نادیده گرفته شدن اهداف اقتصادی مورد تأکید اسناد بالادستی در جهتگیریهای سیاست خارجی باعث شده است که دولتهای ج.ا.ایران استراتژی اقتصادی مشخصی در محیط منطقهای و بینالمللی نداشته باشند. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که نبود استراتژیهای اقتصادی مشخص موجب نوسان در سیاست خارجی ج.ا.ایران در طول چهار دهه انقلاب و بهویژه از سال ۱۳۶۸ تاکنون شده است. پیگیری سیاستهای مقطعی در اقتصاد سیاسی سیاست خارجی دولتهای ج.ا.ایران و محقق نشدن اهداف پیشبینی شده در برنامههای توسعه پنجساله، از ویژگیهای این دوران محسوب میشود که از پیامدهای آن میتوان به عدم مقاومسازی اقتصاد ملی، جهتگیری انفعالی در سیاست خارجی کشور و اثر پذیری تحریمها اشاره کرد. بدین ترتیب در این پژوهش سعی میشود با استفاده از رویکرد توصیفی-تحلیلی و با اتکا به منابع اسنادی موضوع مذکور مورد بررسی قرار گیرد.
اسلامیان, مجتبی, حبیبی, رحمان. (1399). اقتصاد سیاسی در سیاست خارجی ج.ا.ایران؛ با تأکید بر سیاست خارجی دولت توسعهگرا. فصلنامه روابط خارجی, 12(2), 337-365.
MLA
مجتبی اسلامیان; رحمان حبیبی. "اقتصاد سیاسی در سیاست خارجی ج.ا.ایران؛ با تأکید بر سیاست خارجی دولت توسعهگرا". فصلنامه روابط خارجی, 12, 2, 1399, 337-365.
HARVARD
اسلامیان, مجتبی, حبیبی, رحمان. (1399). 'اقتصاد سیاسی در سیاست خارجی ج.ا.ایران؛ با تأکید بر سیاست خارجی دولت توسعهگرا', فصلنامه روابط خارجی, 12(2), pp. 337-365.
VANCOUVER
اسلامیان, مجتبی, حبیبی, رحمان. اقتصاد سیاسی در سیاست خارجی ج.ا.ایران؛ با تأکید بر سیاست خارجی دولت توسعهگرا. فصلنامه روابط خارجی, 1399; 12(2): 337-365.